Szempontok, amiket érdemes átgondolni klíma vásárlás előtt!

Amikor az időjárás elkezd felmelegedni, a gondolatai azon nyomban valami hűvösebbre fókuszálnak. A megfelelő klímaberendezés kiválasztása otthonába egy megtérülő hosszútávú befektetés, ezen felül egy testreszabott megoldás az Ön igényei számára.

Legyen tisztában a költségekkel!

A kedvező árú klímáktól egészen a csúcskategóriásig találhatunk termékeket, szinte végtelen a választási lehetőség. Szükséges figyelembe venni, hogy nem feltétlenül a legdrágább termék a legjobb, fontos, hogy az igényeinek megfelelő ár-érték arányú terméket sikerüljön választani. Magán a klíma árán felül, a továbbiakban szüksége lesz egy kivitelezőre, aki installálni tudja a berendezést azon nyomban. Persze megtakaríthat pár forintot, ha talál egy olcsón dolgozó kivitelezőt, de az új klímájának helytelen felszerelése több kárt okozhat, mint gondolná. Mindig kérdezzen körbe és nézze meg a választott klíma márka weboldalán, hogy van-e ajánlott kivitelező vagy kivitelezői lista, akik ismerik adott márkát.

Milyen klímát válasszon?

Különböző típusú klímaberendezések léteznek különböző típusú épületekhez és célokra, viszont a leggyakoribbak még mindig a lakossági klímák, amelyekből a következők léteznek:

  • Osztott rendszer: ez a típus a legszélesebb körben használt klímarendszer, amely egy beltéri és egy kültéri egységet tartalmaz.
  • Mobil klímaberendezések: hordozható klímaegység, amelyet bármely helységbe elhelyezhet, szükség szerint. Ez a típus zajosabb és időnként az egységbe vizet is szükséges cserélni.
 

Elhelyezés és zaj!

klíma hatékonyságának optimalizálása érdekében valóban át kell gondolnia a jövőbeli klímarendszerük elhelyezését. Mindezen felül, az elhelyezés kérdésével felmerül a zaj, mint tényező egyaránt. A leggyakrabban a klímaegységek hangosabb része a házon kívül található, de figyelembe kell venni, hogy a belsőegység is okozhat némi zajt. A hangerő skála szintjének meghatározásához nézze meg a dB (decibel) szintjét. Minél alacsonyabb adott szám, annál csendesebb a klíma.

 

Az inverter klímáról:

Az inverter klímarendszer nemcsak jobb, hanem kiegyensúlyozottabb hűtést kínál, emellett több energiát takarít meg a legtöbb klímaegységgel szemben. A nem inverteres klímaberendezések a kompresszor be- és kikapcsolásával működnek, ezzel magas energiatüskéket kialakítva a hűtési folyamat szabályozására. Egy invertes klímarendszernél a kompresszor mindig bekapcsolt állapotban van, addig, amíg a kívánt hőmérsékletet el nem éri. Ezután a motor alacsonyabb fordulatszámmal dolgozik, emellett fenntartva a megadott hőmérsékletet. Ez a megoldás nemcsak tartósabb, hanem energiatakarékosabb is.

A+, A++, A+++

Ami az energiát illeti; Az egyik általános szabály, hogy: minél magasabb, annál jobb, mivel az energiahatékonyabb klímaegység nemcsak pénzt takarít meg, hanem a környezetet magát is kevésbé szennyezi.

Kényelem!

Mindezeket követően megfontolhatja, hogy milyen extra kényelmi funkciókat szeretne klímájában. Az előre beállított programok mellett manapság ezek az extrák találhatóak a legtöbb klímában:

  • Automatikus tisztítás: automatikusan eltávolítja a baktériumokat és a szennyeződéseket a ventilátorból.
  • Porszűrő: megszűri a kívülről érkező mikro-port.
  • Baktériumok elleni szűrő: eltávolítja a pollent, baktériumokat vagy más allergéneket, annak érdekében, hogy otthonában tiszta levegőt teremtsen.
  • Párátlanító: csökkenti a páratartalmat adott helységben, azaz segít eltávolítani a nedvességet a levegőből. Ez a funkció kifejezetten hasznos gombásodás ellen.
  • Fűtés: növeli a hőmérsékletet anélkül, hogy be kellene kapcsolnia a radiátorokat vagy más fűtőberendezéseket.

Milyen klímát válasszak?

(A logókra kattintva megtekintheti az általunk forgalmazott gyártókat.)