Miben különbözik a fan coil a hagyományos fűtőberendezésektől?

A „Fan Coil” tulajdonképpen a klíma, a konvektor és a radiátor egy berendezésbe sűrítve. Külső szemlére, egy hagyományos konvektorra elmékeztet, ám ennél jóval többet nyújt. Rendkívül praktikus lehet olyan épületekbe, ahol szűkös keretek között nem csupán a hűtést, de a fűtést is meg kell oldani. Ahelyett, hogy radiátort és klimát is szereltetnénk, ezt megoldhatjuk költség- és helyhatékonyan.

Modern kialakítása  javára nem fog „belerondítani” otthona esztétikájába. Sőt, az átlagos radiátorokhoz képest, gyorsabban is felfűti a helységet, illetve kapunk a Fan Coil mellé egy standard légszűrőt, ezáltal frissebb levegőhöz jutunk. Beszerelés szempontjából, helyezhetjük padlóra, falra, de akár a mennyezetre, illetve álmennyezet alá is.

Bordázott felépítése okán a hőcserélő felülete jóval nagyobb mint egy radiátoré, így evidens, hogy teljesítménye is nagyobb.  

Négyutas Kazettás Fan Coil egység

 • A 4 utas kifúvásnak köszönhetően egységes hőmérséklet eloszlás biztosítható a helységben
 • Könnyű telepítés, alacsony beépítési költség
 • A friss levegő beszívásával javítható a levegő minőség
 • egyszerű karbantartás
Négyutas kazettás fan coil egység

Négycsöves és kétcsöves Fan-Coil

Fan coil esetében beszélhetünk kétcsöves, illetve négycsöves verzióról. A kétcsöves fan coil esetén a hűtő (nyáron hideg víz) és fűtővíz (télen melegvíz) ugyanazon csőben kering, így nem tudunk kedvünkre váltani a módok között, ezt szezonálisan kell megoldanunk.

Ezzel szemben a négycsöves fan coil külön csőpárt használ a hideg és melegvíz keringetésére, így a hűtés és fűtés közötti váltás automatikusan történik, a környezethez mérten.  A két külön csőpár terjedelme megegyezik, így a kétcsöves modellel ellentétben ugyanazzal a fűtő és hűtőteljesítménnyel rendelkezik, tehát a hideg és meleg fokozatok megegyeznek.

Légcsatornázható fan coil egység

Légcsatornázható Fan Coil egység

 • Ventillátor
 • Kondenzvíz gyűjtő tálca
 • Hőcserélő
 • Integrállt modellek
 • Magas hatásfok

A fan-coil energiatakarékossága

A fan coil a radiátorokhoz képest a vizet állandó, 40°C hőmérsékletre hevíti, így értelemszerűen nem igényel akkora energiát mint hagyományos társai, ahol a fűtési hőmérséklet ennek akár duplája is lehet akár elérhetik a 90°C hőmérsékletet is. Alacsony működési költsége miatt a készülék kompatibilis lehet egyes energiatermelő készülékekkel, beleértve a napelemeket, illetve geotermikus berendezéseket.

Fan coil karbantartása

Mivel a folyadékhűtő eszköz a lakáson kívül található, így időnként karbantartást igényel. Hogy továbbra is biztonságosan, és gazdaságosan működhessen a fan coil, úgyan úgy tisztításra szorul mint a többi klímaberendezés. A hűvösebb időknél a fagyvédelem ellen célszerű fagyállót használni a sérülések, fertőzések, gombák és baktériumok elkerülése végett.

Univerzális burkolatos Fan Coil egység

 

 • Univerzális kivitel, függőlegesen vagy vízszintesen telepíthető
 • Klasszikus és elegáns kivitel
 • PVC csepegtetőtálca 2 vízkivezetéssel, üreges kivitel a hőszigetelés javítása és a szivárgás megakadályozása érdekében
 • Szabadon cserélhető bal-jobb vízbekötés
Univerzális burkolatos fan coil egység

Szabályozás

Az eszköz inteligent és vezérelhető manuálisan, vagy automatikusan. Automatikus vezérlés esetén a korszerű technológia szabályozza a környezet által igényelt fordulatszámot, minél nagyobb a fordulatszám, annál magasabb hőmérsékletet érhetünk el. Ám ez némi zajkibocsátással jár, így ha ezt szeretnénk elkerülni akkor érdemes alacsonyabb fordulatszámokat választani, manuális úton.